.
Esmer şeker, şeker kamışı melasının ön işlemlerden geçirilmesi ve gıda saflığına ulaştırılması sonucu elde edilen maddenin beyaz kristal şeker ile karıştırılması ile elde edilir. Elde edilen bu maddeye esmer şeker veya kahverengi şeker adı verilir. Esmer şekerin renginin koyu olmasının nedeni veya koyuluğunun artma sebebi içerisindeki melas miktarına göre değişiklik göstermektedir. Esmer şekerin içerisindeki higroskopik madde nedeniyle nem tutma buna bağlı olarak ta topaklanma oranı beyaz kristal şekere göre daha fazladır. Esmer şekerin parçaları beyaz şekere oranla daha küçüktür.
Esmer şeker, beyaz kristal şekerin ön işlemlerden geçirilmiş ve gıda saflığına ulaştırılmış bir miktar şeker kamışı melasıyla karıştırılması yoluyla elde edilen şekerdir. Rengi esmer olduğu için "esmer şeker" veya "kahverengi şeker" diye adlandırılır
ŞVG KÜPŞEKER