GLİKOZUN ZARARLARI(NİŞATSTA BAZLI ŞEKER)

GLİKOZUN ZARARLARI(NİŞATSTA BAZLI ŞEKER)

 Nişasta bazlı şeker, yani Fruktoz içeren Mısır şurubu diye piyasada bilinen adı ile ucuz şekerin üretimi 1800’lü yıllara dayanır. 1800’lü yılların ortalarında da Amerika da şurup imalatı yapan işletme kurulmuştur. 1970’lere kadar düşük miktarlarda üretimi yapılan mısır şurubu 2000’li yıllarda önemli şekilde arttırarak Pazar payını arttırmıştır. Mısır şurubu üreticileri Amerika, Japonya, Kanada olarak görülmektedir. 2006 da 12,5 ton olan mısır şurubu üretimi, ülkemizde de ise 400 bin ton civarındadır.

AB ülkelerinde Nişasta bazlı şeker için ortalama % 2’lik kota bulunurken, şeker pancarından şeker üretiminde ilk sıraları paylaşan Fransa ve Almanya da % 0,50 ila % 0,90 civarında iken Ülkemizde ise 2001 de çıkan şeker yasası ile nişasta bazlı şeker kotası % 10 belirlenmiş ise de Bakanlar kurulu kararı ile % 50 arttırıma gidilmiştir! Bunun sonucunda % 15’e çıkmıştır. 1970 den 1990’a kadar ki yıllarda Mısır şurubu tüketimi çok fazla şekilde artarak % 40 paya kadar çıkmıştır. Fruktozun sakkaroza göre tercih edilmesinin en büyük nedenleri ekonomik olması ve fabrikasyon üretim için uygun olmasıdır. Kişi başı üretim 1970’lerde 0,5 kg iken, bu rakamlar 2000’li yıllarda 35 kiloyu geçmiştir. Başta asitli ve gazlı içecekler olmak üzere, çikolata, kek, şeker türleri, reçel, ve jölemsi yiyeceklerde çok fazla miktarda bulunmaktadır. .

23 51
© Şvg Şeker. 2018 tüm hakları saklıdır.
Saray Mahallesi 100 Yıl bulvarı no:6 Kazan/ANKARA
0312 815 2 678
info@svgkupseker.com
InstagramTwitterFacebook